onsdag 6 augusti 2014

Varptyngd vävstol på Västmanlands läns museum

Ett roligt projekt på muséet

Ett roligt projekt våren 2014 har varit att  min kompis Ulla och jag har haft ett uppdrag att starta en väv i Länsmuseets nya opstadgogn. En opstadgogn är en varptyngd vävstol. Just den här är tillverkad av en lokal entreprenör och är vackert snidad. Sådana här vävstolar användes på järnåldern här i Sverige och långt tidigare i Grekland. De har använts  i Norge till nutid. Om man söker på varptyngd vävstol på nätet så kan man t ex hitta kurser i att väva i varptyngd vävstol.

Det är enkelt att tillverka en modern varptyngd vävstol och den tar inte så mycket plats, men det är lättare att väva på en modern vävstol.

På bilden här ovanför kan man se att vi varpat med ett brickband längst upp och hur vi fyllt sand i linnepåsar.

En väv där besökande ska få möjlighet att väva

Om besökare på muséet ska kunna få väva så ställer det krav på vilket garn man använder. Att använda handspunnet ull i både varp och inslag gör att det blir svårt att väva. Garnerna hakar i varandra och varpen går av.  Om vi vill vara historiskt korrekta och efterlikna vävningen som den såg ut på järnåldern så borde vi ha ull i både varp och inslag och väva en ganska gles väv som vi sen valkar så att den krymper.

Efter diskussioner bestämde vi tillsammans med museéets personal att vi använder hampa i varpen. Ett ganska grovt garn eller egentligen snöre från båtaffären. Hög kvalitet ungersk hampa 6/3. Varptätheten är 2 trådar per centimeter och väven är 40 centimeter bred. När vi väver försöker vi få ut bredden på väven för att den ska bli lite glesare.  Om man gör det syns varpen mindre och det är lättare att packa garnet.. Väven är ca 45 cm bred efter 35 centimeters vävning.
Om vi hade hittat ett lite tunnare hampgarn men naturligtvis inte enkeltvinnat hade det varit bra. Men som alltid tiden räcker inte till. När väven var färdiguppsatt hittade jag flera länkar på nätet till firmor som säljer hampgarn. Om det är av bra kvalitet så är det slitstarkt.

Till inslag använder vi handspunnet garn. Ullen har tvättats före kardning och spinning. Efter spinning har garnet tvättats och förvarats i frysen ett tag innan det får användas i utställningen.
Det finns många olika kvaliteer ull och en del kommer från Vallby Friluftsmuséem och deras Gästrikefår. Ulla som är duktig på att spinna har spunnit garn från olika fårarter som ger mjukt och strävt garn och garn i olika färger.
Vävningen fungerar bra och varpen håller.



 Här är väven som den såg ut en månad efter invigningen


 Till vänster om vävstolen står hövdingastolen som man får sitta i.


 På vävstolen hänger en liten ullvarp som är varpad med brickband



Till höger står en korg med garn och en korg med tvättad ull. Här ser man också vävsvärdet.



Här nedan kommer några bilder från invigningen.









Om du vill prova att väva så beger du dig till Karlsgatan 2 i Västerås och pratar med dem som jobbar i informationsdisken så kan de förhoppningsvis hjälpa dig. Om du har en skolklass så kontakta muséet för en guidning.
För alla västmanlännigar som har koll på vem jag är så är ni natruligtvis välkomna att ringa mig eller maila mig så kan vi göra ett gemensamt besök.

Om utställningen

Utställningen heter "När då var nu - forntidens folk och fä". Utställningen varaktighet är tills vidare.  Den börjar i forntiden och  sträcker sig fram till yngre järnålder/vikingatid.

Utställningen innehåller unika utgrävningsfynd från hela Västmanland i glasmontrar. Du kanske inte vet att i Tuna vid Anundshög utanför Västerås hittade man på 1950-talet flera kvinnogravar med mycket rika fynd.

Utställningen innehåller också kopior som man får ta på. För barn finns det mycket att leka med. Och som en modern utställning ska vara så är den vackert inramad med låtsasträd och enorma naturfotografier.

I mars invigs en utställning som handlar om medeltiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar