måndag 7 juli 2014

Att sy för hand del 1: Graffiti, applikationer och fritt broderi

Att sy för hand del 1: Grafitti, applikationer och fritt broderi. (Del två kommer att innehålla exempel på mer traditionellt broderi)

Det första arbetsområdet på 4 veckor höstterminen 2014 och vårterminen 2015 blir för år 6, 7 och 9 att sy för hand.
Varför? Jo för att när man syr för hand tränar man finmotoriken. Det är lika viktigt att träna finmotorik som att träna grovmotorik och muskelstyrka för att hålla sig frisk och stark.
Dessutom är det ett bra tillfälle att jobba med färg och form och problemlösning. Jag kallar det för graffiti för att hobbyfilten ger starka färger och möjlighet att bygga upp former som påminner om graffiti.

Material

Tyger som nålen går lätt igenom dvs ulltyger, hobbyfilt, linnetyg, vissa bomullstyger, samt tovad ull.
Garner i ull, bomull och lin.
Färgad tvättad ull.
Polyestervadd
Nålar med olika grovlekar
Sybågar.
I det här bloggavsnittet visar jag mest arbete med hobbyfilt, bomullsgarn  och lingarn.

Att sy för hand tar tid

Jag har gjort några små saker och tagit tid när jag sytt. Att brodera tar tid. Ett sätt att få lite mer yta är att sy fast tygbitar dvs göra en applikation.
Ditt arbete behöver inte bli en färdig produkt utan du kan se det som att du tränat finmotoriken och kreativitet i 4 veckor. Du blir bedömd på hur du jobbat under de 4 veckorna.


Inspiration

Om du googlar på yllebroderier och klickar på bilder hittar du många vackra bilder. Dem kan du använda som inspiration för applikationer. I stället för att sy alla stygn kan du bygga upp ett eller flera färgfält med hjälp av hobbyfilt.
Om du googlar på grafittibroderi och klickar på bilder så hittar du en del roliga, knasiga, kaxiga eller politiska broderier
Ett annat tips är Karin Holmbergs blogg: http://www.karinholmberg.se Där kan du hitta både inspiration och tydliga närbilder så du ser hur du ska sy.
Sen kommer du säkert på ditt alldeles egna arbete att prova på.

Några exempel med tidtagning






När vi  hade återbrukstema kom en elev på att man kunde använda sådana plasthjul som snedremsor och annat levereras på till att tillverka en jojo. De fungerar utmärkt.
Här har jag dekorerat en jojo med hobbyfilt. Tyvärr fungerar den inte lika bra som jojo, när den fått så mycket tyg på sig, men man kan leka en annan lek i stället. Vem kan få hjulet att rulla längsta sträckan på golvet genom att putta igång den med handen? Tidsåtgång för tillklippning och sömnad 90 minuter.








Min lärarkalender behöver dekoreras. Här har jag sytt genom fyra lager hobbyfilt och sedan putsat bokstaven. Själva bokstaven tog 60 minuter att klippa och sy. Det var tjockt att sy genom 4 lager tyg.



 Det här broderiet är från 1936 och det kommer från Skåne. Det är broderat efter en åkdyna från 17-elller 18-hundratalet.



Jag hittade lite olika former och blommor på kudden och gjorde ett mönster med ulltyg till bottentyg och hobbyfilt till dekorationerna. Hobbyfilten är för seg för att brodera på med ullgarn, så det fick bli märkgarn av bomull för att brodera fast applikationerna.
Tidsåtgång: Klippa och nåla fast figurerna 45 minuter, sy fast krukan 30 minuter, tulpanen 15 minuter osv.


Totaltid hitills ca 4,5 timmar.

Stygn

Förstygn
Efterstygn
Stjälkstygn
Kedjesöm
Knutar
De här stygnen hittar du på http://www.brodera.nu

Att måla med garn och tyg: Projektet med Unna Katz 2010

Vi genomförde ett broderiprojekt inom skapande skola tillsammans med konstnären Unna Katz. Här är några bilder.
Vi spände våra arbeten på former av kycklingnät och ståltråd och fick dem tredimensionella. Vill man göra det lite enklare spänner man arbetet över en figurklippt kartong. Vi arbetade med projektet en halv termin.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar