LPP kortfattat 2015-2016

Här kommer en kortfattad planering för textilslöjden i höst. Mer information kommer senare.

År 3 Samarbete med träslöjden
Vi planerar att jobba tillsammans med träslöjden. Vi provar på lite av varje som man kan göra i textilslöjden och träslöjden. Ni får prova på olika material och olika verktyg.
I textilslöjden får ni prova att arbeta med ull. Ni får tova en platta och brodera på den. Ni får spinna en tråd. Ni får använda bomullsgarn för att fläta och knyta knopar. Ni får klippa i filt och andra tyger och sy för hand.
Så småningom tar vi körkort på symaskinerna och syr något enkelt.
Kanske blir det runt ett tema. Vi får se.

År 4 Samarbete med träslöjden.
Vi planerar att jobba tillsammans med träslöjden. Vi provar på lite av varje som man kan göra i textilslöjden och träslöjden. Ni får prova på olika material och olika verktyg.
I textilslöjden får ni göra en liten väv. Vi gör snoddar och knyter knopar.
Vi tränar på symaskinerna tills alla kan det jättebra. Sen får ni sy en mindre sak på symaskin.
Kanske blir det runt ett tema. Vi får se.

År 5 har en termin textil- och en termin trä och metall-slöjd.
I textilslöjden börjar vi med att jobba med symaskinerna tills alla är jätteduktiga på det. Sen gör vi personliga flaggor. Det var så roligt i våras så det fortsätter vi med. Det blir lappteknik och applikation och tygtryck.
Efter det har vi ett arbetsområde med garntekniker. Virkning, stickning, snoddar, nåltovning och annat.

År 6 har en termin textil- och en termin trä och metall-slöjd.
Vi börjar med att träna så att alla kan trä symaskinerna rätt, sy och klara enkel felsökning. För att kunna klara det behöver man veta hur symaskinen fungerar så det går vi igenom tillsammans. Sen har vi ett litet körkortsprov på symaskinen med både praktiska och teoretiska frågor. 
Sen delar vi upp oss i två grupper. Ena halvan syr porträtt på symaskinen. (Kan vara självporträtt). Den andra halvan syr enkla portätt på fri hand med olika garner på ulltyg eller lintyg. Sen byter vi så att alla får prova båda teknikerna.
Andra halvan av terminen har vi ett arbetsområde med maskinsömnad.

År 7 har en termin textil- och en termin trä och metall-slöjd.
Vi börjar med en liten bildväv på kartong i 4 veckor. Därefter har vi ett teoriavsnitt med mönsterkunskap och materialkunskap. När vi är färdiga med det syr vi T-sirts, linnen och andra tröjor som vi sen gör tygtryck på.
Har du sen tid kvar kan du göra ett valfritt arbete.

År 8: Vi börjar vi med att se hur era önskemål är. Vill ni ha en termin av varje eller välja en slöjdart? Beroende på hur många som önskar de olika alternativen så får vi se hur vi kan ordna det på bästa sätt.
På textilslöjden börjar vi med en textil bilduppgift i valfri teknik. Du kan brodera på maskin eller för hand, använda lapptekniker, väva, knyta mm. Därefter väljer vi tillsammans olika gemensamma och egna arbetsuppgifter. Målet är att ni ska prova några nya tekniker som ni aldrig provat förut och sen välja en egen fördjupning där ni får användning av både gamla och nya kunskaper.

År 9: Vi börjar vi med att se hur era önskemål är. Vill ni ha en termin av varje eller välja en slöjdart? Beroende på hur många som önskar de olika alternativen så får vi se hur vi kan ordna det på bästa sätt.
Första arbetsområdet i textilslöjd är tillskärning och design. Vi går först igenom hur mönster är konstruerade och tittar på färdiga plagg. Därefter får ni en designuppgift i grupp om 2 och 2. Ni ska utav återbrukat tyg designa och sy ett klädesplagg utifrån ett givet tema. Vi avslutar med modevisning i ljushallen eller på scenen.
Sen får du välja valfria arbeten resten av terminen/läsåret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar