fredag 10 november 2023

Halmslöjd för nybörjare

Julpynt. Det är i dag den 10 november. Affärerna är översvämmade av billigt julpynt även av halm.

Men det är görandet som är det viktiga. Känslan att klura ut hur de komplicerade halmkronorna är uppbyggda och känslan i att förbereda materialet och sedan tillverka alster efter egen eller andras design. Lägga till papper, tyg och återbrukat material eller material från naturen. 

Till hustak har det klassiskt används vass och halm. Vassen är grövre och håller längre än råghalm. Vassen är halare än råghalm så därför kräver det mer av taktäckaren att jobba med vass. Råghalmen är lite tunnare och väldigt rolig att jobba med när man gör halmslöjd. Man sorterar den och använder tunnare och grövre delar av strået till olika saker.

(På Vallby Friluftsmuseum  i Västerås har man just i höst lagt ett nytt stråtak. Längst ner är det vass och högre upp på taket råghalm.) 

Om du inte har tillgång till halm kan du för stjärnorna nedan använda vass som du klyver. Till halmkronorna kan du använda vissa sorters gräs. Vassen går att plocka även nu i november men gräset bör man plocka tidigare på säsongen. Denna konstiga varma höst kanske det går att fortfarande hitta långt gräs med rör i skogskanter och gläntor i skogen.

Stjärnor av blötlagd vass eller halm

Stjärnan på bilden nedan kan du tillverka av tunnare eller tjockare halmstrån. Om du använder vass är det bra att klyva den. 


Du behöver bomullstråd gärna lite grövre som pärlgarn 8 och du behöver tillverka formar av tomma hushållsrullar och kartong. Hela processen ser du i Svetlana Bells utmärkta video på Youtube som du kommer till om du klickar på länken: Stjärnor av strån

Nedan en halvfärdig stjärna tillsammans med formarna för 6-uddig och 8-uddig stjärna. Även en träform för större stjärnor.


Blötlägg dina rensade strån i ljummet vatten så är det lätt att jobba med dem. Svetlana klyver sina strån men det behöver du inte göra om du har halm.

Att rensa halm för att göra mindre arbeten

Om du ska göra en jättestor halmbock så kan du blötlägga halmen innan du börjar jobba. För mindre arbeten som stjärnor och halmkronor är det bättre att grovrensa halmen först och sedan blötlägga.

Så här ser ett strå ut före rensning. Du kan se bladet strået och eventuellt ett ax på toppen. 
Klipp av ovanför och nedanför alla leder eller "knän". Sen kan du enkelt dra bort bladen som är skräp. Nu har du fått rör i olika längd och tjocklek. Fortsätt tills du har fått ihop en hög av rör.


Hittar du väldigt långa och tunna strån så spara dem till änglar och små halmbockar som behöver brytas många gånger innan du är klar. De som är lite grövre så att en nål går igenom tar du till enkla stjärnor och till halmkronor.

Halmkrona eller oro eller himmeli

Det finns många olika halmkronor. Den enklaste att börja med är en variant på den här som finns på Vallby Friluftsmuseum i Västerås.



Eller här min kopia som består av 5 små oktaedrar och en stor. Jag har använt små tygbitar av ull i hörnen.


Du behöver inte blötlägga halmen om du ska göra halmkronor.
Om du ska klippa halm till halmkronor använd två olika burkar som mått. Jag har en näverburk för de korta och en kexskartong för de långa. (Ungefär 5,5 cm och 11 cm). Kolla först att du har nålar som passar för stråna. Nålen ska helst vara längre än stråt. Docknålar är bra. De är långa och  tunna och har ändå stora ögon.
Stick ner en bunt rensade strån i burken mot botten och klipp av med saxen. Det här går fortare än att mäta och klippa ett strå i taget.


Här en bild på olika nålar och nedanför en bild på oktaedrar. En oktaeder är en "fyrsidig pyramid med källarvåning". 




Nu ska du göra din första oktaeder. Trä först 3 strån på tråden och knyt ihop till en triangel. Trä på 2 strån till och gör en knut runt tråden i hörnet. Tänk att du gör en knut på den tråd du syr med och att du gör den runt tråden i hörnet. Se bilder nedan.



Fortsätt och lägg till två åt gången tills du har har fått båtformen. Knyt. Om du tycker att du hamnar i fel hörn med tråden ibland så kan du  förflytta nålen genom att trä den genom ett strå. 




Nu ska du från båtens botten hänga på ett strå som "ankare". Se bilden nedan.


Nu ska nedre delen på ankaret knytas fast längst ner i andra delen på båten. Det hänger en tråd där på bilden ovan. Därefter ska för och akter högst upp knytas fast vid varandra. Lämpligen trär du då tråden genom röret till den punkten. Se bilder nedan.






Nu har du gjort din första oktaeder. nu kan du göra flera. Kanske en liten oktaeder inuti en större.

Du väljer om du vill sy små tygbitar eller pappersbitar mellan varje strå.  Med tyg eller papper i hörnen så blir den lite hållbarare. Tråden kan skära hål på stråna. 

Som avslutning visar jag en himmeli jag gjorde förra året. Iden till den här himmelin nedan kommer från Finland. Jag såg en beskrivning på finska men eftersom de ritade teckningarna var så bra så gick det att följa dem utan ord. 



Tack för i dag. Fler avsnitt om halmslöjd följer förhoppningsvis.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar