onsdag 20 februari 2019

Skidor under Segebadenpulkan



Vinter. När snön lägger sig så här fint vill man ut i skidspåret. Och har man små barn i släkten så måste de få åka med.

Vi har provat både plastpulkor och Segebadens träpulkor. Alla har vi köpt begagnade.
Plastpulkan var stor och tung men rymde två barn och hade en lyxig vindruta för blåsigt väder. Men det gick inte att sätta på skidor under den. Finns det skidor under pulkan så har man större valfrihet att välja var man kan åka och det är mycket lättare att dra. Vårt favoritområde för skidutflykter är Gyllbergen i södra Dalarna.

Så här byggde vi om den fina Segebadenpulkan inköpt begagnad för 500 kronor.
Ett par begagnade barnskidor 130 cm långa för 50 kronor.  4 träklossar olika långa som är 5,5 X 6,5 cm. Jag tog det som fanns i spillådan. Pulkan är 125 cm lång.

Sen gäller det att mäta spårvidden i skidspåret så att skidorna hamnar rätt i sidled.
En profilmall att mäta listerna på undersidan av pulkan är bra att ha.  Här har jag tryckt profilmallen mot undersidan på pulkan för att se hur spåren i klossarna ska se ut för att passa mot listen.


Sen sågade och högg jag ut spår i klossarna med japansåg, hammare och stämjärn. Det är för att kunna fästa klossarna stabilt mot undersidan i rätt läge.
För att slippa ta bort mässingsbeslagen på undersidan av listerna är klossarna sedan skruvade från sidan. Två skruvar i varje kloss. Se bilder





Slutligen är skidorna skruvade till förhöjningsklossarna men bara med en skruv i varje kloss. Det ger lagom svaj i konstruktionen så att skidorna kan fjädra.


Klossarna jag hade bestämde hur högt pulkan kommer i spåret. Man kan gärna höja någon centimeter till om man har något lämpligt virke. Man kan se att om skidspåren är djupa så ger mittersta listen på undersidan av pulkan lätta spår i snön. Men det är knappt synligt. Man kan se att på mittlisten har tjäran blivit lite sliten.



Här nedan är pulkan under arbetet med skidorna.


En nyinköpt vindruta från Segebaden blev det dyraste på pulkan. Väl värt pengarna. Lite pyssligt att få dit den. Det blev en fantastisk snövinter 2018 och pulkan kom till användning.

Det här sportlovet vecka 7 2019 blev blötare än förra året och barnbarnet har växt sen förra året. Ett par regnbyxor som inte var helt täta som regnbyxor men består av två lager tyg fick duga. Jag sydde om dem och gjorde ett kapell. Jag sydde på maskin men fick sy fast det mot det gamla tyget för hand.

Det blev ett lyckat sportlov med flera turer med pulkan. Och snö fanns det att åka på även om det var lite blött.

Och här är pulkan ute i vinterlandet. Barnet är vaket och sitter i vindskyddet med familjen. Vindrutan är nedfälld och kapellet åtdraget.


I pulkan har vi dubbla tillskurna liggunderlag i botten. En sovsäck sydd av tjockt teddytyg. En fårskinnsfäll över och en under barnet. Min erfarenhet är att större barn fryser mer än riktigt små barn. Stora barn kan säga till om de fryser. Han hade det varmt och gott.

Om du åker skidor på ospårad mark kanske med lite lätt skarsnö som det är just nu vecka 9 2019 så fungerar den gamla pulkan utan skidor jättebra. Men små barn i pulka har ofta större syskon, och de åker lättast i spårade skidspår, och därav behovet av skidor under pulkan.


Den här bloggen är skriven och redigerad under v 7-9 år 2019.
Här är länken till Segebadens pulkor: http://segebadenpulkan.se/sv/produkter/pulkor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar