(I slutet på den här artikeln hittar du länkar till några tekniska nyheter som många väntat länge på.)
Många älskar bomullskläder, även jag. Men bomullen kräver mycket mark och mycket sötvatten. Om vi kunde återbruka mer så skulle miljöpåverkan kunna bli mindre.
Att återbruka är bra för miljön. Vi kan lämna urvuxna kläder och kläder vi tröttnat på till loppis eller klädinsamling. Vi kan använda kläderna tills de är utslitna och laga dem om det går.
Vi kan tillverka nya saker av de utslitna kläderna. Tex väva trasmattor eller virka grytlappar av utslitna tröjor som på bilden nedan. Det blev superbra grytlappar men det tog tid och jag behöver bara två grytlappar. Vad gör jag med resten av tröjorna som är utslitna?
Tänk om man kunde återbruka bomullsfibern!
Förr i tiden i Sverige så klippte man utslitna ullkläder i små bitar, och sedan repade man upp tyget för hand, eller repade upp med maskin. Om man blandade med lite ny ull kunde man spinna till nytt ullgarn och tillverka filtar. Här nedan är en bild på min farmors ullfilt av återbrukad ull. Din familj kanske har en likadan. Man använde också återanvända ullfibrer till stoppning i täcken.
Att återbruka fibrer tar tid men man vinner pengar. Men när kläderna tillverkas alldeles för billigt på andra sidan jordklotet så återvinner vi inte så mycket som vi borde.
Om man i större skala vill återvinna klädfibrer så måste de sorteras efter fiberslag. Bomull tex kan kemiskt göras om till viskos. Att sortera manuellt är inte så enkelt. Tänk om man kunde göra det med en maskin?
Positivt är att sådana här försök görs i Sverige. En del klädkedjor tar emot både användbara och utslitna kläder. Kläderna går sedan till ett försök med materialåtervinning.
Detta kan du läsa om i Ny Teknik från 8 mars: http://www.nyteknik.se/miljo/sensorer-sorterar-gamla-klader-6830033
Här finns också en artikel till i samma nummer: http://www.nyteknik.se/miljo/svenska-sorteringen-vill-ta-emot-mer-textilier-6830044
Bra eller hur?
Bomull är cellulosa. Trä innehåller också cellulosa. Ny Teknik 23 mars har en artikel om hur man på Domsjö fabriker i Örnsköldsvik slutat tillverka pappersmassa och i stället gör textilmassa av trä. På Södra Cell i Mörrum har man en line med pappersmassa och en med textilmassa. Här är en länk till Södra Cell Mörrum som berättar om detta: https://www.sodra.com/sv/massa/vara-produkter2/textilmassa/
Här hittar du en länk till Domsjö fabriker i Örnsköldsvik: http://www.domsjo.adityabirla.com/Sidor/Startsida.aspx Där kan du leta bland nyheter. Tex 22 mars 2017 finns det en artikel om att Stella Mc Cartney använder viskos från Domsjö i sin senaste kollektion.
Jag är textillärare. På den här bloggen lägger jag upp tips till mina elever. Jag lägger ut bilder på mina egna och elevers hel eller halvfärdiga slöjdalster. Allt för att förklara eller inspirera. Om en grupp elever vill lägga ut sina arbeten på bloggen så gör vi det utan namn. Numera är jag pensionär och bloggar fortfarande lite om skolslöjd men kanske mer om slöjd och hantverk utanför skolan.
Sidor
- Startsida
- Innehållsförteckning
- Ordlista maskinsömnad
- Ordlista vävning
- Symaskinen: Berninafilmer
- Felsökning på Bernina symaskiner
- Huskvarna o Janome instruktionsfilmer
- Sömmar på vävt och töjbart tyg
- Betygskriterier år 6 och 9
- Betygskriterierna i form av frågor
- Bedömning och betyg
- LPP kortfattat 2015-2016
- LPP år 8 och 9: Cylinder eller kon
- Midsommar 2020
lördag 25 mars 2017
Bomull: återbruksvilja och teknik
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar