söndag 6 september 2015

Att sy en flagga. Arbetsområde för år fem.

Varför har vi flaggor?
Länder har flaggor. Affärer har flaggor. Idrottsföreningar kan ha flaggor. Och du kan göra din helt personliga flagga för att visa vem du är eller vad du är intresserad av.

Först kan det vara bra att sy en liten filtflagga. Då får du träna att klippa och sy för hand och så kanske du kommer på vad du vill göra på den stora flaggan.

Sen är det dags att skissa på papper och välja tyger och metoder för den stora flaggan. Vi har gjort dem så stora som ett A3-papper.

Nu kommer några exempel på arbeten från i våras.
Några skarvade ihop tyger räta mot räta som när man syr lapptäcken. Då kunde det bli som på bilden  nedan.



Några sydde fast filtdekorationer med symaskin. Då kunde det bli så här. Det kallas för att man syr fast en applikation. Se bilderna nedanför.









Flaggorna på den här bilden nedanför  är också sydda med applikation utom den blå och vitrandiga. På den är ränderna sydda på symaskin med tygerna räta mot räta.

På den svenska flaggan är applikationerna gjorda av ett vävt tyg. Eleven har vikt och strukit in kanterna innan de gula banden sytts fast på maskin. Vet du varför så många Europeiska flaggor har ett kors?

Ananaskudden längst upp till höger har en applikation av filt som är fastsydd på maskin. Filt fransar sig inte så då behöver man inte vika in kanterna på tyget utan kan sy fast applikationen direkt.





Några gjorde tygtryck. Då skar vi ut schabloner i vanligt kopieringspapper och spraylimmade fast. Man kan också skära ut schablonen i omslagspapper till kopieringspapper som man sen kan stryka fast på tyget. Det är segare att skära i men schablonen går inte sönder så lätt när man svampar färg på tyget.
En  elev gjorde Iraks flagga. Se bilden nedan. De gröna bokstäverna är tryckta på tyget som är sytt av tre remsor.
Ungefär så här ser Iraks flagga ut i dag, men under 1900talet har flaggan sett ut på flera olika sätt. De arabiska skrivtecknen ser också lite olika ut om man googlar på Iraks flagga. Texten blev också lite förenklad när eleven skulle kopiera den.
Har du någon kompis från Irak som kan berätta om Iraks flagga?



När flaggan var färdig så sydde vi antingen en fåll runt om eller så fodrade vi den med tyg på baksidan. Då syr man tyget räta mot räta, lämnar en liten öppning, vänder tillbaka rätsidan, syr ihop och stryker. Precis som en kudde utan stoppning.

Man kan naturligtvis också göra en kudde. Eller så syr man fast sin flagga på ett tyg som är 52 cm gånger 140 centimeter och syr ett kuddfodral. Se bilden nedan.


Några ville sätta flaggan på en pinne. Då gjorde vi så att när flaggan var klar så vek vi in en liten bit av kanten på flaggan och sydde en kanal för pinnen. För att flaggan inte skulle rasa ner så sydde vi ett litet slut på kanalen högst upp.

Några inlägg på den här bloggen som du kan ha användning av är:
Juni 2014 Tygtryck med schabloner : http://karinassarssonoom.blogspot.se/2014_06_01_archive.html
och januari 2013 Rätsida och avigsida:
http://karinassarssonoom.blogspot.se/2013/01/ratsida-och-avigsida.html

Hur man trär symaskinen kan du lära dig genom att titta på sidan högst upp på bloggen som heter symaskinen eller följa den här länken: http://karinassarssonoom.blogspot.se/p/symaskinskunskap.html

Det finns också en sida som heter ordlista för maskinsömnad högst upp på bloggen:
http://karinassarssonoom.blogspot.se/p/ordlista-maskinsomnad-arbetsbeskrivning.html

Lycka till med din flagga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar