För att bli bra måste man öva. En snickare ser direkt om det är 3-tums eller 4-tumsspik Den som stickar mycket känner skillnaden i händerna och ögonen mellan 4 mm och 5 mm tjocka stickor.
Ett sätt att öva är att dela in en sträcka i hälften utan att mäta och sedan kontrollmäta med linjal. Ett annat sätt att öva är att på känn måtta ut t ex 10 cm mellan tumme och pekfinger och sedan kontrollmäta.
Ett annat sätt är att använda olika mallar. Här nedan är cirkelmallar klippta ur plastlock. Alla är märkta med vilken diameter de har.
Här nedan är kvadratmallarna.
När du ska rita ut 1,5 cm sömsmån på tyget är det bra att klippa en kartongbit som är 1,5 cm bred. Sen ritar du 1,5 cm sömsmån på fri hand men provar lite då och då att du gör rätt. Om du ska göra en fåll som är 3 cm bred så är det bra att klippa en pappersbit som är 3 cm bred och prova då och då.
Vi har gjort mallar för det här också. Se nedan. Det finns också en liten linjal som är 4 cm bred och 10 centimeter lång som kallas fiffikus. Den har jag ingen bild på.
Ofta ska vi i textilslöjden dela en sträcka i två. Till exempel när man sätter i en ärm i en T-shirt. Enklast då är att vika mitt itu.
Ibland vill man i stället mäta ut mitten. Mycket vi gör är ju symmetriskt. Ibland är det inte enklast att vika. Här är vårt nya verktyg. Det är tillverkat utav en spjäla till en trasig träpersienn. Centrumlinjalen. Varför tillverkas inte den? Vi bjuder på tipset.
Måttband finns naturligtvis i slöjdsalen. När du ska mäta runt något så behöver du måttbandet. Man kan träna ögonmåttet genom att gissa på omkretsen på burkar, glas, hinkar, och runt sin egen kropp. Gissa först och mät sedan. Gissa omkrets är lite svårare än att gissa på raka sträckor. Kakburken nedan har omkretsen 60 centimeter.
Till sist. Den gamla trälinjalen gillar jag. Den är så tydlig. Oftast behöver man inte millimetrarna på plastlinjalerna. En annan fördel är att den börjar med noll vid kanten och inte en bit in som på många plastlinjaler.
Lycka till med ditt slöjdande
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar