fredag 25 september 2015

Forntidstema: Människor till landskapet

Såna här ståltrådsdockor hittade jag idén till för många år sedan i Stora slöjdboken av Ruth Zechlin. Den första dockan har garnansikte och den andra har ett ansikte av hudfärgad trikå.
Till dockorna vi tillverkar i skolan använder vi tunn svart mjukglödgad tråd på spole som används för luffarslöjd. Tjocklek: 0,7 mm. Här kommer en steg-för-steg-beskrivning.

Lektion 1: Ståltrådsfigurer 60 minuter inklusive instruktion och samtal runt de färdiga ståltrådsdockorna.

Mät i förväg upp 90 centimeter lång järntråd. Lägg fram små böjtänger och flacktänger för den som vill ha. De flesta av mina elever använde bara händerna. Jag gick igenom hela tillverkningen först och sedan fick eleverna gå till olika stationer för varje nytt moment. Se bildserien nedan:Här är de färdiga dockorna från år 3. De kan redan göra konster.Lektion 2; Klä in dockorna med ull och ge dem ett trikåhuvud. 

Förberedelse för lektionen: Jag mätte upp lovikkgarn i 2,5 meterslängder. Jag tog också fram tvättad kardad ull till huvud och kropp.
Jag sydde påsar av hudfärgad trikå till huvuden på symaskin. På en bit dubbelvikt trikå sydde jag med sicksack alla påsar på en gång och klippte sen i sär. Det gick fort.
Se bilderna nedan. Alla bilder kommer efter texten.

Trä igenom ena änden av garnet genom huvudet och stoppa dit lite ull.Trä på påsen på huvudet.


Linda ett par varv runt halsen med lovikkagarnet. Några påsar blev lite korta så då fick jag hjälpa till och sy lite med sytråd runt halsen för att påsen skulle räcka till. Det kan också vara bra att dra tråden runt armarna så att påsen inte åker upp.


Linda ut till ena armen och tillbaka igen. Linda inte handen.


Linda den andra armen på samma sätt.


Linda runt kroppen och ner runt ena benet. Linda tillbaka och linda sedan det andra benet.Lägg lite ull runt kroppen och linda runt


Om det blir för mycket garn så klipp av garnet. Fäst änden med tejp så länge. Sen kan du välja att limma fast änden med smältlim eller sy fast den med en tunn ulltråd och vass brodernål.
Lektion 3: Kläder, händer och fötter

Kläderna på järnåldern och vikingatiden var enkelt sydda av raka stycken. Flickan får en klänning av enkel koltmodell. Pojkdockan får samma kolt men lite kortare och rakare samt ett par enkla byxor. Här är mallarna kopierade på ett A4-papper. Se bilden nedan. Alla bilder kommer nedanför texten.
Till kolten klipper man en bit som är 20 cm lång  och 8 cm bred. Vik biten dubbel och nåla dit mallen för kolten.

Koltens axlar ska läggas mot vikningen. Nåla fast pappersmönstret så behöver man inte rita på tyget utan kan klippa efter papperskanten. Se överst till vänster. Klipper man rätt så blir det som exemplet längst ner till vänster på bilden. Men ibland blir det inte som man tänkt vilket de andra exemplen visar. Prova tygerna mot dockan. De kan behövas göras lite mindre.


Till kläderna använder vi filt som inte raspar sig och som är ganska mjukt och följsamt. Till mina egna dockor har jag använt spillbitar av ylletyg.

Till sömnaden använder vi broderinålar med udd och tunt pärlgarn DMC nr 8 som är lätt att sy med. Vi syr med kaststygn. Till ögon och mun använder vi vanlig sytråd och synål.Händer och skor gör vi av cernitlera. Vi har pratat om att tyvärr måste leran härdas enklast genom att doppa den i kokande vatten en halv minut ungefär. Vi tycker att våra dockor är så levande så det inte känns helt bra, men eleverna tyckte det var ok om jag gjorde det på alla dockorna när de inte såg.

Lektion 4: Hår och ansikten.

Man kan inspireras att sy ansikten och göra fint hår på dockor genom att läsa någon av Karin Neuschutz's böcker om tillverkning av dockor och djur.

Hemligheten när man gör hår är att använda tunt garn och låta sömnaden ta tid.
Här har jag lagt håret över huvudet och sytt fast det i en mittbena. Luggen är tre små öglor.
Busigt kort hår syr man så här: Sy ett stygn.


Stick nålen rakt genom ulltråden


Klipp av tråden och sy nästa stygn.


Så här blev det:Lämpligt garn är tunt ullgarn tex redgarn. Vi råkar ha fått ett lyxigt ullgarn som heter Soraya och som man kan dela i tre trådar. Finns i många färger.


Man kan naturligtvis sy fast en tuss av tvättad kardad ull på huvudet. Enkelt.

Och så här syr man ansikten. Tunn sytråd och bara några stygn. Börja med att placera ut 3 knappnålar så du får koll på var ögon och mun ska sitta.Lycka till med dockorna. Femte lektionen gör vi djur, mat och alla de redskap som man använde på järnåldern.  Metspön, fiskar, sländor och allt ni kan komma på.

Sjätte lektionen är det dags att byta grupper. De som varit i textilslöjden går till träslöjden och tvärtom. I träslöjden bygger vi hus och båtar.

Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar