onsdag 6 maj 2015

Japansk snodd steg för steg

Vänsterhänt och högerhänt och varför det är viktigt i många länder att inte vidröra mat med vänsterhanden.

Alla eleverna i år fem har gjort japanska snoddar i vår.
Den japanska snodden är en bra motorisk övning.  Först måste man tänka på varje steg man gör, men efter en stund så går det automatiskt. Speciellt bra är det om man omväxlande använder vänster hand och höger hand. Alla behöver träna båda sina händer. Alla spelar inte något instrument.
Beskrivningen till den japanska snodden finns i många varianter. En del är väldigt krångliga. 

En slöjdkollega som jag jobbade med för 10 år sedan lärde mig tricket. Vänster ner till vänster och höger upp till höger och att om man följer färgerna medsols så vrider sig skivan motsols.

Ibland säger någon elev att han/hon inte kan vänster och höger. Men alla vet om de är höger- eller vänsterhänta. Bästehanden och sämstehanden blir det då.
Ibland berättar jag för dem att jag en gång hade en elev som var från Indien. I Indien och många andra länder i världen är det väldigt noga att använda höger hand vid matbordet och vänster när man går på toaletten. Så måste det vara om man inte alltid har gott om tvättvatten. Därför är vänsterhanden fulhanden. (Jag är själv vänsterhänt)
Så om någon elev tycker detta är jättesvårt, så säger vi: Ner med fulhanden. Upp med finhanden. och då brukar det gå bra att göra snodden.
Lite skojigt är det om eleven är vänsterhänt precis som jag. Och då kryper det ofta fram att den vänsterhänta eleven har en äldre vänsterhänt släkting som tvingades skriva med höger hand i skolan.

Beskrivning på japansk snodd

Rita en cirkel på en bit kartong. (Bäst är finribbad wellpapp t ex sådan som finns i kartonger till kopieringspapper.) Jag valde 11 centimeter i diameter. Klipp ut cirkeln.

Sen ritar du först två streck rakt över skivan som ett plus. Då har du 4 tårtbitar. Sen delar du varje tårtbit i hälften. Då har du 8 tårtbitar. Sen gör du likadant igen så att du får 16 tårtbitar. Använd ögonmåttet så att strecken hamnar jämnt fördelade. Klipp sen jack som är ca 1/2 cm djupa i kanten vid varje streck. Klipp inte för djupt. Gör också ett hål genom cirkelns mitt med en syl. Se nedan.


Du kan välja att göra ett armband eller en snodd till en nyckelring. Armbandet gör du så här:

Armband

Klipp 6 trådar av ganska kraftigt bomullsgarn för virkning (virknål 3-4). Använd 3 färger och klipp två trådar i varje färg. Alla trådarna ska vara 1 meter långa så blir det lagom. Se nedan.


Dra ihop trådbuntens ena ände hårt med en bit tejp. (Det blir som änden på ett skosnöre) Tryck sen igenom trådbunten genom en träpärla med ganska stort hål. Se nedan.


Nu ska du vika trådbunten dubbel. Dra en tejp om alla 12 ändarna och peta igenom trådarna genom hålet i pappskivan. Trådarna ska komma ut på sidan med strecken. Se nedan.Bestäm dig för en ordning på trådarna. Antingen från ljust till mörkt eller i den ordningen som färgpennorna ligger i en nyöppnad låda. Så jag valde gul-ljusgrön-mörkgrön.
Sen drar du fast trådarna i jacken och följer cirkeln medsols (som klockan). Två gula-ett mellanrum-två ljusgröna-ett mellanrum-två mörkgröna-inget mellanrum- börja från början. Då ser det ut som nedan.


Och från baksidan ser det ut så här. Se nedan.


Sen ska du börja flytta trådar. Först flyttar du den övre vänstra gula tråden ner till vänster. Se nedan.Sen flyttar du den nedre högra upp till HÖGER om den ensamma gula. Se nedan.


Då hamnar gul bredvid ljusgrön.
Nu är det dags för övre vänstra ljusgröna att flytta ner  till vänster och nedre högra ljusgröna att flytta upp till höger. Jag har hållit kameran med en hand men du ska naturligtvis jobba med båda händerna och hålla skivan i luften.


Dra alltid fast trådarna när du flyttar dem. Nu är det dags för den mörkgröna att flyttas, för de ljusgröna hamnar bredvid de mörkgröna.
På bilden nedan har jag flyttat de mörkgröna och är tillbaka på gul igen.


Dra alltid fast trådarna i jacken när du flyttat dem och glöm inte att dra i träpärlan på baksidan.

Nu fortsätter du så här tills du bara har korta trådar kvar. Prova då om armbandet är tillräckligt långt. När det är lagom långt gör du två flätor av det som blir kvar. 6 trådar i varje fläta. När du flätat så långt det går drar du en tejp runt. Se nedan.
Nu gör du en rejäl överhandsknop med de två flätorna tillsammans. ("Ballongknuten") Meningen är att det ska bli ett knapphål som du sen trär igenom pärlan genom. Se nedan.
När du är nöjd klipper du av trådarna i lagom längd och har ett fint armband.


Snodd till nyckelring


Om du vill göra en snodd till en nyckelring börjar du med nyckelringen.När snodden blivit tillräckligt lång drar du på en träpärla som avslutning.  Inte helt lätt. Vi brukar dra tejp om alla trådarna och trycka den genom kulan och dra med en tång från andra sidan. Sen limmar vi lite också men det är knappt att det behövs.
Om du inte hittar någon pärla med tillräckligt stort hål så kan du enkelt avsluta med en överhandsknop.

Lycka till.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar