söndag 22 mars 2015

Att sy en enkel keps

Här kommer en arbetsbeskrivning för en enkel keps med skärm och 6 lika stora tygdelar i kullen.
Rita gärna av en keps som du har.
Så här blev mitt mönster. För att kepsen ska passa olika storlekar syr vi fast en bit resår i nacken. Jag har lagt till ungefär en centimeter sömsmån på kulldelarna.
Börja med att välja tyg. Klipp ut 6 bitar som ser ut som strykjärn. Om tyget är tunt kan du pressa fast flieselin på baksidan. Jag tänkte göra en tomtekeps. Se nedan.Om du vill dekorera kepsen med tygtryck eller applikation så är det enklast att göra det nu. Men om du inte kommer på något nu så kan du göra det på slutet. Det blir lite svårare, men det brukar gå bra. Här kan du läsa om hur vi gjorde tygtryck med schablon: http://karinassarssonoom.blogspot.se/2014_06_01_archive.html

Lägg två kulldelar med räta mot räta, nåla och sy ihop ena sidan med raksöm 1 centimeter från kanten. Sicksacka sedan längst ut på kanten. Se nedan.
Vik ut så ser du att det blev rätt.


Lägg nu på en tredje bit räta mot räta, nåla och sy fast den med raksöm och sicksack. Om du petar lite med tyget så ser du att du inte ska sy ända upp i toppen på mössan. Lämna 1 cm.
Vik ut så ser du att du sytt ihop 3 delar till en halv mössa.
Stryk och sträck tyget så att alla sömmar blir fina från rätsidan.


Gör likadant med de tre bitar du har kvar.

Lägg dina två halvor med räta mot räta ovanpå varandra, nåla och sy ihop dem med raksöm och sicksack. Nu har du en liten mössa en så kallad kalott. Om mössan är alldeles för stor så kan du sy in mössan lite. Du behöver inte sprätta utan sy en ny raksöm lite innanför den gamla på ett par ställen.
Det är bra om mössan är lite för stor för vi sätter resår i nacken på den.

Nu är det dags att designa en skärm. Börja först med att klippa ut en skärm. Du kan rita av en skärm på en keps som du har. Ibland är det modernt med böjda skärmar. Ibland är det modernt med platta skärmar. Klipp i tunn kartong från tex en kartong som det varit kopieringspapper i. Prova tills du är nöjd. Var noga med att lägga randningen på kartongen på rätt håll så att kartongen blir lätt att böja.

Jag brukar klippa ut skärmar i plast från godislock som man kan få gratis i mataffären. Då ritsar jag med en kraftig nål runt mallen i stället för att rita. För elever kan det vara lättare att tejpa fast skärmen med många tejpbitar och sedan klippa efter papperskanten. Du kan också använda hemgjord dubbelhäftande teje av små rullade tejpbitar med klistret utåt.
Så här kan skärmen se ut. Se nedan.


Välj nu ett tyg till skärmen. Klipp ut 2 tygbitar som har 1,5 cm sömsmån runt ytterkanten och 2 cm sömsmån runt innerkanten.
Rita noga med textilpenna var du ska sy. Nåla och sy runt ytterkanten på skärmen. Sy ända ut till spetsarna. Klipp sedan så du får en smal sömsmån kvar. Se nedan
Vänd skärmen med rätsidan ut och stryk. Tryck in pappersskärmen eller plastskärmen och nåla längs innerkurvan. Sy en raksöm längs innerkurvan som håller fast karongen eller plasten.
Nu kommer det svåraste. Nu ska skärmen sys fast i mössan. Nåla och sy med raksöm. Här behöver du kanske hjälp av någon vuxen. Ofta blir sömmen krokig och man syr inte tillräckligt långt in på skärmen. Men då är det bara att sy en gång till utan att sprätta. Se nedan.Nu kommer något som också är lite krångligt: Sy fast en snedremsa räta mot räta med hela nederkanten. Vik in, stryk och nåla fast mot insidan. Sy två raksömmar i kanten på kepsen. Jag har sytt sömmarna från utsidan. Se bilderna nedan.


Om man vill göra något som är lite enklare kan man i stället göra så här: Sicksacka runt kanten. Vik in 1,5 cm runt kanten. Sy fast med en eller två sömmar.

Prova. Hm Lite för stor.

Klipp en 8 cm långt resårband. Sträck ut det och nåla fast det. Sy fast i början och slutet med raksöm.
Prova igen.
Sy sen fast resåren längs långsidorna. Se nedan.


När jag sydde fast resårbandet längs långsidorna töjde det sig. Jag får göra om det nån gång. Men inte nu.
Nu ska skärmen stukas. Skärmen med kartong i kan du försiktigt rulla runt en rund burk eller brödkavel. Om du har plast inuti tygskärmen kan du göra så här: Värm med strykjärn och håll sedan skärmen runt en glasburk medan den kallnar.


Så här blev min färdiga keps. Skärmen blev precis lagom böjd.Nu var det färdigt. Ut i solen och njut av det vackra vädret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar