Vi letade lagom kraftigt björksly på tomten för att tälja äldsta barnbarnet och jag. Vi hittade inte så mycket i lagom grovlek, men eftersom vi hade mycket häggsly så provade vi det också.
Då upptäckte vi att häggsly som inte är för grovt är lätt att skala och lika lätt att tälja i som i björk. Dvs det är lagom motstånd och det blir långa fina spånor. Häggen har också fler klykor än björk på slyet vilket är en fördel ibland. Sen provade jag lite äldre hägg som var lite grövre men då var den inte lika lätt att tälja i.
Jag hittade i vår stuga i dalarna en tupp med trasig näbb från Torsås i Småland.
Jag tänkte att en höna blir lite lättare att tälja för barn, så här kommer en beskrivning på det.
Medan barnbarnet täljde en smörkniv i björk så tillverkade jag en höna av hägg. Fågeln till vänster.
För att jämföra olika träslag har jag nu täljt en höna i björk:
För att få en bra klyka till min höna fick jag skära ända nere vid marken. Jag vill helst ha något att hålla i nedanför hönans botten men det blev lite kort.
Så här blev hönan
Nu visar jag på en klenare klyka hur man gör. Det här blir en pyttehöna.
Se till att du har en rejäl bit att hålla i nedanför hönan.
Skär med kniv en markering för var du ska ta bort barken och pilla bort den med händerna eller tälj bort barken.
Tälj hönans överkropp så att den blir lite smalare upptill och platt. Huvudet ska vara tunt.
Skär försiktigt fram ett huvud. Klyv också stjärten i så många spån som du kan. Det var det svåraste.
Skär runt kvisten där du ska kapa den. Omväxlande tälj mot snittet och skär nya spår rakt av. Se bilden. Till slut har du kapat och fått en platt botten.
Här är hela fågelfamiljen och tittar ut på vårvintern.
Jag googlade på olika träslag för att tälja.
Magnus Palo skriver i sitt examensarbete 2005 från slöjdlärarlinjen i Umeå att man kan använda 7 vanliga träslag om man vill tälja i färskt trä: dvs björk, al, asp, rönn, sälg, hägg, och syren.
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:144152/FULLTEXT01.pdf
Sen ska man naturligtvis läsa Jögge Sundkvist bok "Slöjda i trä". Utgiven på Natur och Kultur Där finns alla handgrepp beskrivna. För nybörjaren och den som redan har tränat upp styrka och teknik. Där finns också synpunkter på hur lätt eller svårt det är att tälja i olika träslag.
Här är en länk till Jögges hemsida: http://www.surolle.se
Elever kan ibland titta på mig och säga: du ska tälja ifrån dig. Då svarar jag: När du tränat lite mer så kan du tälja emot dig. Ibland behöver man det. Men då ska du vara stark i händerna och vara försiktig. Praktiska tips finns i boken ovan.
Flera bloggare skriver att man ska undvika hägg och rönn för att det är hårt. En bloggare skriver att lämpliga träslag är björk al och asp.
Min erfarenhet är att björk är fantastiskt att tälja färskt eller halvtorrt. Även bitar från grövre träd. På den tiden jag var tekniklärare så gjorde vi något år hammare som vi sen täljde skaft till. Då klöv jag halvtorkade vedträn från torpet till lagom klena bitar som vi sen täljde skaften av. När det torkat gjorde vi sista slipningen.