onsdag 4 februari 2015

Hur fungerar en symaskin? - del 1 stygnbildning

Det är lättare att komma ihåg hur du ska trä symaskinen, spola tråd, välja söm om du förstår hur symaskinen fungerar.

Pröva först att sy på en symaskin med olika färg på över och undertråd. Har du tur så är symaskinen trädd när du ska öva första gången.

Sy på ett papper med långa stygn. Sy raksöm. Titta på sömmen. Övertråden ligger på ovansidan av papperet och undertråden på undersidan och de möts inuti papperet.

Ibland kan det vara så att undertråden går alldeles rak och övertråden syns på undersidan. Då är övertråden lite för löst spänd. Om övertråden går rak så är övertråden för hårt spänd eller är undertråden inte rätt trädd.

Dra nu isär papperet så du får loss sömmen. Titta på den. Hoppsan, det är en snodd. Och hur kan det bli det? Magiskt. Fotot på snodden blev inte så tydligt så här kommer en snodd i makramégarn.

Men hur fungerar det här? Hur kan trådarna sno sig runt varandra?

Jag hittade en animerad film på en hemsida för Deboge design: http://www.deboge.se/teknik/undrar-du-ocksa-hur-en-symaskin-fungerar/ Den här filmen stämmer allra bäst för en symaskin med stående spole och spolkapsel som t ex Bernina. Så som på bilden nedanför. Man ser tydligt hur griparen för övertråden runt spolen med undertråd.På Youtube hittade jag en film från Komtek (Kommunala teknikskolan) i Halmstad som stämmer bra för en symaskin med liggande spole, som t ex Huskvarnas maskiner. Här är länken: https://www.youtube.com/watch?v=7VW1-bqK48g

Komteks film är mycket bra.  Men om man vill förstå ännu mer så är det inte underspolen som rör sig runt övertråden. Det är övertråden som rör sig runt spolen ungefär som ett hopprep rör sig runt en människa. Men hur ska man visa det praktiskt?

För att visa det här använder jag två trådrullar/spolar med makramegarn. (Tjockt). Sen har jag två plastburkar som passar i varandra. Spolen ligger i den inre. Tråden går ut genom en springa som sitter nere till höger. Sen går garnet utanför burken och fästs med ett gem nere till vänster. På symaskinen sitter det en metallfjäder som håller fast tråden. Sen går tråden upp över spolen till bortre änden av burken. Titta på bilderna nedanför. Först innerburken och sedan båda.

Bilderna som följer visar hur övertråden snos runt undertråden.

Den gröna övertråden är på väg ner

Nu är den gröna tråden på undersidan av spolen.

Här är den på väg upp.

Och här är stygenet färdigt.

Hoppas detta var till nöje.

I del två av "Hur fungerar en symaskin?" så ska vi titta på griparen som som gör att övertråden förs runt undertråden. Vi ska också titta på vilka delar på symaskinen som gör att övertråden  och undertråden blir lagom spända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar