torsdag 13 februari 2014

Stickning - Lovikkavantar högerhänt

Sticka Lovikkavantar högerhänt
Här är två bilder från avsnittet om att välja vad man ska sticka.  Mönstret följer den mörkgula vanten på den översta bilden. På den nedre bilden ser du ett par lovikkavantar för barn utan uppvikt kant och med mönsterstickning.
Lovikka är en by i Tornedalen i Norrbotten. Om du vill kan du googla på Lovikka, så hittar du bilder på fina vantar och på byn.Garn: Lovikkagarn som finns i flera färger

Stickor: 5 strumpstickor nr 5 och 2 långa stickor nr 5

Lovikkavantar stickas ganska fast. När vantarna är klara borstar man dem med en borste och då blir de mjuka.

Storlek: Längden på vantarna bestämmer du när du stickar. Du stickar helt enkelt så långt som det behövs. När du börjar måste du bestämma dig för hur många maskor du ska ha runt om. Det beror ju också på hur löst du stickar.


Mönster: Mönstret följer med några små förändringar den mörkgula vanten som har 28 maskor. Med min stickfasthet blir det en stor damstorlek eller liten herrstorlek.
Bildtexten står nedanför bilderna. Bilden kommer först och texten sedan. 
Uppläggning: Lägg upp 28 maskor på två långa stickor

Sticka 3 räta varv utan att sluta ringen.
Fundera nu på, innan du stickar längre, om du stickar löst eller hårt. Du kanske behöver byta till andra stickor. Fråga! Det är tråkigt om vanten blir för liten eller för stor.
Du kanske till och med bestämmer dig för att börja om med annat maskantal.Fördela maskorna på 4 stickor. Sticka rundstickning räta maskor ca 6 varvDen vikta kanten:Vräng vanten ut och in. Vänd och sticka räta åt andra hållet.

Sticka räta varv tills du kommer till tumhålet.
Sticka in en tråd i avvikande färg över 4 eller 5 maskor.
Fortsätt sedan att sticka runt tills du kommer till toppen av vanten. (När du inte ser lillfingret längre när du stoppar in handen i vanten.) Toppen av vanten:

När jag kommit hit brukar jag flytta över två stickor till en. Då får jag tre stickor plus den jag stickar med. Varför? Jo, för att då ser jag lättare vad som är ovansida och undersida på vanten. Hoptagningarna ska bli vid pekfingret och lillfingret.
Varv 1: Sticka 1: (Sticka 1 har hälften av maskorna) Sticka 1 maska. Gör en överdragshoptagning. ( Lyft en maska som om du skulle sticka den. Sticka nästa maska. Dra den lyfta maskan över den stickade så att du bara får en maska kvar.) Sticka sedan tills du har 3 maskor kvar på stickan.
Slutet på sticka 1:Sticka tills du har 3 maskor kvar. Sticka ihop två maskor. Sticka den sista maskan. På den sista bilden ovanför kan du se en hoptagning till vänster och en till höger.

Sticka 2: Sticka en maska, gör en överdragshoptagning, sticka resten av maskorna

Sticka 3: Sticka tills du har 3 maskor kvar. Sticka ihop 2 maskor. Sticka sista maskan

Varv 2: Sticka vanligt

Varv 3 Sticka som varv 1

Varv 4 Sticka som vanligt
Gör sedan hoptagningar på varje varv.När du har totalt 8 maskor kvar klipper du av garnet och trär det på en tjock nål.
Trä igenom garnet genom alla maskor och ta bort stickorna vartefter. Trä igenom nålen genom hålet. Dra ihop hålet och fäst (sy) på insidan så att hålet inte går upp. Klipp av tråden.


Tummen:
Peta ur tråden och lägg upp de maskor som bildas på 2 stickor. Plocka sedan upp maskor så att du får 16 maskor. Fördela på 3 stickor.  Hälften av maskorna på den första stickan. Sticka tummen tills du kommer till halva tumnageln. Lägg över på 2 stickor (fram och baksida på tummen)

Toppen av tummen:

Varv 1: Sticka 1: Gör en överdragshoptagning. Sticka tills du har 2 maskor kvar. Sticka ihop de två sista maskorna. Sticka 2: Gör lika som sticka 1.

Varv 2: Sticka varvet utan hoptagningar

Varv 3 och 4: Sticka som varv 1

Nu har du 4 maskor kvar. Klipp av garnet. Trä garnet på en trubbig nål. Trä igenom alla maskorna. Dra ihop hålet och fäst på insidan.


Brodera på skaftet. Gör en flätad snodd med tofs eller brodera på översidan av vanten 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar