lördag 14 december 2019

Maska av löst från påtbräda/påtring/Quick Knit



För en sjuåring som tycker om att fixa, slöjda och pyssla och vill lära sig allt kan ibland stickningen vara för svår. Då kanske en påtring eller påtbräda kan fungera bättre.
Man kan köpa påtringar av plast eller tillverka av trä. Den här är köpt på Panduro och har en diameter på 12 cm och 24 knappar. Jag köpte också garn anpassat för stickor nr 7. Ganska tjockt garn.
Det blev det jättefina mjuka lagom stora handledsvärmare.

Stickning med stickor och virkning med påtring skiljer sig så att alla maskor är vridna i den färdiga varan från påtringen. Det är för att få in extra garn i maskorna. Maskorna blir för korta och hårda om man lägger garnet rakt.
Det följer med en kortfattad beskrivning med påtringen med jättesmå bilder. Här kommer lite länkar.

Först Panduros beskrivning som är tillräckligt bra för att visa själva virktekniken där du lägger garnet i en ring runt varje knapp. Panduro bilder visar att man går motsols runt ringen. Motsols om man tittar på sidan med knappar. Det är så vänsterhänt stickning på rundsticka fungerar.
https://panduro.com/inspirationpdfs/600910_QuickKnit_webb_SE.pdf

Här kommer en länk från Strömsö - det svenskspråkiga tvprogrammet från Finsk TV. Stickerskan lägger garnet åt samma håll men säger medurs (medsols). Det blir  ju så om man tittar från den släta sidan.
https://svenska.yle.fi/artikel/2014/10/16/sticka-halstub-och-handledsvarmare-med-stickring
Börja med den första videon: Instruktionsvideo för påtning. Först visas påtning. Därefter visas ett sätt att avmaska. Här behöver nog sjuåringen lite hjälp av en vuxen i början. Men är man noga bör det här fungera. Det blir en mjuk och bra kant.

Här följer mitt sätt att avmaska vänsterhänt:

Bilderna är gjorda av mig som är vänsterhänt. Jag lovar att så småningom lägga in högerhänta bilder också.
För att kunna visa avmaskning tillverkade jag en liten påtring med hjälp av ett papprör, 13 knyppelpinnar, tejp och en tygremsa.



Så här ser kroken ut. Till själva avmaskningen är det nog lite bättre med en virknål men det här fungerar också. Alla bilder ligger nedanför texten.



Garnet lindas runt höger pekfinger. Stick in nålen underifrån i första maskan till höger om startkroken. Stick in nålen på vänstra sidan om knappen och töj lite i maskan. Se nedan


Fånga en maska från garnet genom att lägga kroken under garnet och få med dig garnet genom den gamla maskan. Om det är svårt kan man prova att sno garnet ett varv runt nålen genom att vricka lite på nålen.



Nu har du fått en ny maska. Tänk på att den är ganska stor annars blir avmaskningskanten för tight.
Peta nu av den gamla maskan från påtringen genom att hjälpa till med höger tumme och pekfinger. Nu har du en tom knapp/pigg och en maska på nålen. Se nedan



Stick nålen i nästa maska som sitter till höger om den tomma piggen. Fånga upp en ny maska och dra den igenom maskan på knappen.

Lossa den gamla maskan på knappen. Nu har du två maskor som är lösgjorda från påtbrädan

Den första maskan dras över den andra så att den första maskan hamnar runt halsen på den andra maskan. Då låses den första maskan. Hjälp till med höger hands tumme och pekfinger




Puh nu var det klart

Stick in maskan som sitter på knapp nr 3. Fånga upp en ny maska
Lossa den gamla maskan från knapp nr 3. Nu har du två maskor på nålen och 3 tomma knappar.


Drag den äldsta maskan över den nyaste maskan så att den äldsta maskan låses


Nu fortsätter du så här tills du bara har en maska kvar och en tom påtring.

Klipp då av garnet och trä garnänden genom den sista maskan. Då låses alltihop.


Trä sen på garnet på den tjocka plastnålen eller en ryanål och sy några stygn så att du fäster och det blir fint.



För den som är van att virka och sticka kan det vara smidigare att först föra över maskan från påtringen till nålen och sedan virka en lös luftmaska.

Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar