söndag 31 januari 2016

Sy pictogrambilder för hand

Det är skönt att sy för hand tycker många elever. Men säger jag ordet brodera så kan det i mångas öron låta väldigt svårt och som att det kommer att ta väldigt lång tid att utföra det.

Det här arbetet är en enkel applikation i filt. Kanske kan det här arbetet inspirera några till att vilja brodera.







Arbetsområde pictogram

Det här ett litet arbete där ni får hitta på er egen design och träna finmotorik. Ni får reflektera över vad bilder uttrycker och hur man kan förstärka ett uttryck. Ni får reflektera över och bedöma er egen insats. Kort sagt en massa saker som står i läroplanen fast med lite andra ord.

Tidplan
Vi lägger tre lektioner på det här. Efter det gör vi skriftlig eller muntlig reflektion över egna och andras arbeten. Vill någon sedan fortsätta att jobba med bilden så går det bra.

Steg-för-steg-beskrivning

Inspiration
Vi börjar med att titta på pictogrambilder som man hittar på www.pictogram.se
Det är specialpedagogiska myndigheten som har den här sidan. Om du klickar på texten "testa pictogram online" så kan du titta på alla bilder men du kan inte ladda ner.
Vi skrev in ordet känslor i sökrutan och fick upp många bra bilder.

Material
Hobbyfilt i olika färger. Tunt pärlgarn och broderinålar med udd. Papperstejp.
Man behöver också gles väv som läggs under filten för att det ska bli stadigare i handen. Man kan använda stramalj, men jag hittade mycket räknelinne i gröngult och rosa som nog aldrig skulle bli använt till vad det var avsett till så vi använde det. Det har ca 7 trådar per centimeter. Det går ju åt ganska små bitar. Jag hittade också säckväv.
Jag gjorde själv ett test i äkta ull dvs vadmal, men tyvärr fick jag ont i handen för ett av tygen var för motspänstigt. Så den billiga polyesterfilten får duga.



Skissa
Leta efter bilder som uttrycker känslor. Inspireras av bilderna och gör din egen bild på papper

Om upphovsrätt
Pictogram är avsedda att användas svartvita som ett språk för dem som har olika svårigheter med språket. De är avsiktligt förenklade. Jag har skaffat mig ett abonnemang så att jag kan använda ursprungsbilderna för kommunikation i mitt arbete.

I slöjden inspireras vi av pictogram för att förenkla och renodla våra bilder. När vi lägger till färger så kommer bilderna att förändras och bli till våra egna bilder.
Även om du ritar av en färdig bild så kommer den inte att bli som originalet och det är bra. För då kan man inte säga att du "snott" bilden. När du har sytt den färdig så är det din tolkning. Konstnärer i alla tider har inspirerats av andra.
Detta om upphovsrätten när det gäller inspiration till elevarbeten. Det är en helt annan sak om man använder pictogram på produkter som ska säljas.

Här nedan kommer ett bra exempel på en bild som har förändrats. Den är ursprungligen pictogrammet för hungrig. I orginalet har figuren en tallrik i handen. I den här elevens version har den  också fått betydelsen fattig och att det är någon som ropar. Om man lägger till ett öga så blir det tydligare att bilden är i profil.


Klipp
Klipp ut mallarna och tejpa fast på tyget. Klipp först ut hålen om det ska vara sådana på tyget. Klipp sedan runt kanten på mallen. Dra bort papperet. Spara mallen för minnets skull. Se nedan.



Sy
Lägg ut tygfigurerna på bakgrundstyget och lägg det stadiga underläggstyget underst. Nåla. Sy genom alla tyglagren med små förstygn. För att stygnen ska bli fina så sticker man upp genom tyget och drar upp på ovansidan. Sen sticker man ner nålen och drar ut tråden på undersidan. Om man försöker sticka ner och upp i samma stygn så blir stygnen inte lika fina och väldigt stora.

Diskutera
Diskutera vad ni ser i bilderna. Ser betraktaren samma sak som den som gjort bilden?
Hur förändras bildens karaktär utav hur man väljer färg?
Kan man förstärka bildens utryck under arbetets gång genom att välja att lägga till nya detaljer?
Till sist: "two stars and a wish" säg två saker som är bra och en sak som skulle kunna bli ännu bättre.

Här kommer flera elevarbeten nedan. En del är färdiga och en del fångade under arbetets gång.



Så här arg blev den arga bilden när den blev klar







Prova olika varianter på din bild

Min bild nedan kan se ut så här eller så här. Jag bad eleverna fundera över om betydelsen blev olika i de två bilderna.


Elevernas kommentarer till bilden var mestadels: "en stor som förtrycker en liten". Men någon sa: "att hjälpa varandra". Den store kanske inte är så stor inuti och behöver hjälp.

Det här är en annan bild i två varianter. Se nedan:




Resultat
Det har blivit många fina små arbeten. Jag är också glatt förvånad över hur bra diskussionerna kommit igång över den här enkla uppgiften.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar