lördag 21 mars 2015

Bernina symaskiner felsökning

Det här inlägget räknar jag med att vi ska ha mycket nytta av i klassrummet så jag började med att lägga det bland sidor som finns högst uppe på bloggen. Där heter det Felsökning på Bernina symaskiner. Sidorna ser ut som flikar i ett register.

Våra Bernina symaskiner är bra men jag brukar säga att de är lite känsliga för om man gör fel.

Här är några av de vanligaste felen som uppstår i vårt klassrum.

När du jobbar med symaskinen så kan det vara bra att repetera hur man trär symaskinen genom att titta på sidan som heter Symaskinen. Här är länken: http://karinassarssonoom.blogspot.se/p/symaskinskunskap.html

Du har trätt symaskinen helt rätt och ska nu provsy. Symaskinen går inte framåt.

Knappen för spolning är tryckt åt vänster och då är spolning aktiverad och sömmen avaktiverad. Bild 2 nedan visar hur spolknappen ska vara inställd när du syr.Sömmen blir nästan ok men övertråden ser lös ut.

Trådspänningen står på noll. Den ska normalt vara  på siffran 4 när du syr. Bild 2 nedan visar hur den ska vara inställd.


Ett annat fel kan vara att när du trädde maskinen så har övertråden inte kommit in mellan trådspänningsbrickorna utan hänger löst utanför. När du trär övertråden så ska pressarfoten vara uppfälld (och nålen i högsta läget) och då dras brickorna i sär. Dra lite lagom i tråden så att du ser att den fastnar mellan brickorna. Brickorna sitter till vänster om den raka pilen på bilden nedan.


Sömmen blir nästan ok men undertråden ser lös ut.

Vi har hittat åtminstone en spolkapsel där man kan trä undertråden på två sätt. Den lilla fjädern har två hål. Om man trär genom det ena hålet får tråden ingen trådspänning. Man kan använda den funktionen om man vill sy med en grov dekortråd som undertråd. Syr man med vanlig tråd blir det inte bra.

Trassel och elände:

Har du fått mycket trassel så be om hjälp med rensning.

Spolen. Spolen och spolkapseln måste i rätt. Böj dig ner och titta så att pinnen på spolkapseln hamnar i gropen för den. Kolla också att spolenkapseln knäpper fast. Kolla också att du satt i spolen rätt i spolkapseln. Instruktioner finns på sidan "Symaskinen" och länken till den finns även högst upp på denna sida.


Det andra kan vara att du glömt trä övertråden runt griparen. Det är den lilla kroken på bilden nedan.


Om nålen är bara lite skadad så kan det också bli trassel. Tex kan en skadad nål skära av tråden. Nålen kan bli skadad om du syr i en knappnål eller håller emot tyget när du syr eller om du drar ut tyget framåt när du är färdig. Tyget ska dras ut bakåt enligt instruktionsboken.

Spolen till undertråden kan vara trasslig för att någon slarvat vid spolningen.

Det kan också vara så att du glömt fälla ner pressarfoten innan du börjat sy. Pressarfoten håller fast tyget. Då blir det trassel.

Spolkapseln och det som håller spolkapsel på plats trillar ut ur symaskinen. 

Det finns en dubbelvikt metallbit till vänster om spolkapseln som man trycker på när man ska göra ren maskinen. Du har råkat trycka på den åt vänster. Be om hjälp att sätta tillbaka delarna på rätt plats. Du ser den längst ut till vänster på bilden nedan.


Pressarfoten lossnar

Du har råkat trycka på en liten röd knapp som lossar pressafoten. Lägg pressarfoten på stygnplåten och fäll försiktigt ner spaken för pressarfoten så fastnar den igen. Du ser den röda knappen på bilden nedan.

Hela maskindelen som håller fast pressarfoten ser ut som den brutit benet. 

Du har råkat komma åt en spak som lossar denna del. Be om hjälp att sätta fast den igen. Spaken ser du i övre vänstra hörnet på bilden nedan.Övertråden fastnar

Du kan ha slarvat när du ska trä tråden runt griparen så att den i stället fastnar runt metallplåten till vänster om griparen. Be om hjälp att rensa maskinen. Se bilden nedan där plåten syns hitom griparkroken.


Övertråden försvinner ur nålsögat när du börjar sy och du måste trä om övertråden.

När du sytt färdigt en söm måste du dra ut trådarna ordentligt så att du har 15 cm långa trådändar. Dra trådändarna bakåt och under pressafoten innan du börjar sy nästa söm.

Det var allt till nästa spännande fel uppstår. Varje dag lär vi oss något nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar