söndag 23 mars 2014

Korsstygnsbroderi-att välja arbetsuppgift

Om upphovsrätt till mönster

För en vecka sedan gjorde jag ett blogginlägg om korsstygn.
Jag fotograferade olika tyger och trådar som vi har på skolan och som man kan använda.
Jag fotograferade också gamla och nya broderier som jag hittade hemma och på skolan.

Nästa dag tog jag bort blogginlägget, för att jag hade tänkt efter.

Korsstygnsmönster är ju ett slags konstverk som någon tillverkat. Om jag köper mönstret så får jag tillverka en duk efter det till mig själv men jag får inte använda det för att tillverka saker som jag sedan säljer.

Om man frågar om man får använda en bild så kan man få ett ja. Ägaren till designen kanske tycker att det blir bra reklam. Men, men det är inte alltid så lätt att fråga.

Ett av broderierna (ett fint blommönster) är designat av handarbetsfirman Clara Waever. Broderiet är från 1960 och firman la ner 2005.
Ett annat broderi är från 1945 från Malmöhus Läns Hemslöjd som inte heller längre finns.
Några broderier är från garnfirman DMC och några från Marks Kattens garner
Om du söker på de här namnen kommer du att hitta bilder på nätet och kanske något ställe som säljer mönster.

Här kommer nu ett collage över en del av det jag hittade. Ett collage anses vara ett ny estetisk bild.

Att välja material

I skåpen på skolan har vi olika broderivävar och garner. Det gäller att välja garn och väv som passar till varandra i grovlek.


Du kan brodera på Aidaväv som är av bomull. Den har vävda rutor som man syr korsstygnen över.
Till Aidaväven med 2 mm stora rutor passar märkgarn av bomull. Tyget längst ner.
Till Aidaväv med 3 mm rutor passar lingarn 16/2. Tyget på mitten
Till Aidaväv med större rutor som här 4 mm får man prova vilka garner man har. Jag tycker att bomullsgarn till virkning fungerar bra och även 2-trådigt vävullgarn. Tyget längst upp.
Till Dalalinne som har 8 trådar per centimeter och där varje korstygn blir 2,5 mm så passar lingarn 16/2.
Det finns naturligtvis finare linne också men Dalalinne är lagom grovt för den som inte broderat förut.

Att göra egna mönster

När jag var liten så broderade de flesta efter färdiga mönster. Nu tror jag att det finns många många som gör sina egna mönster.
Korstygnsbroderier innehåller ofta fåglar och blommor och annat från naturen. Det är väldigt gulligt och så vill vi kanske att världen ska vara. Det är också roligt att rita böljande former.
Jag roade mig också att googla på "broderier med budskap" och fick ett gott skratt. Sen googlade jag på "broderier och politik" och såg flera broderier med politiska budskap. När jag googlar så gör jag det inte för att kopiera något, utan mer för att alla andras idéer sätter fart på min egen fantasi.

Att rita mönster

När jag ritar  korsstygnsmönster gör jag så här: Man kan naturligtvis göra det på datorn också men det här sättet är väldigt enkelt.
Först tar jag vanligt rutigt papper och förminskar det i kopieringsmaskinen så att jag får ungefär lika stora rutor som korstygnen kommer att bli på tyget.
Sedan ritar jag på fri hand på papperet det jag vill brodera. När jag är ganska nöjd börjar jag fylla i rutorna med olika färger.
Sen är det bara att klippa till en tygbit och börja sy. Jag är noga med att sy korstygnen i rader fram och tillbaka och ser till att alla överstygn ligger åt samma håll. Ibland syr jag inte som jag ritat för jag ändrar mig medan jag syr.
(Jag lär inte ut i skolan att lodräta rader sys på ett annat sätt än vågräta rader. Det är överkurs för nybörjare)


Att brodera utan mönster


På februarilovet gjorde jag ett geometriskt mönster till ett mobilfodral. Då  började jag med en triangel och sen sydde jag trianglar och ram tills broderiet blev tillräckligt stort.
Här är det färdiga mobilfodralet.

Lycka till med ditt korsstygnsbroderi


onsdag 5 mars 2014

Länkar till hemsidor och bloggar

Det finns massor av idéer på nätet men det är en konst att hitta vad man letar efter.
Nu har jag börjat lägga in länkar till olika bloggar och hemsidor som du kan ha nytta av. Hellre några få än massor som man inte hinner titta på är min filosofi.


Broderi

I vår är det ganska många som broderar på vår skola. Karin Holmberg är en mycket duktig brodös som bland annat broderat luvtröjor med Dala Floda-broderier. Det blir så vackert när hon broderar och hon hittar nya sätt att använda broderi. Bloggen heter Brodösens blogg och har adressen: http://www.karinholmberg.se

Brodera heter en hemsida med tydliga bilder på stygn. Både korstygn och fritt broderi. http://www.brodera.nu

Mina stygn är en blogg med flera författare. Där finns bilder på små roliga broderier och experiment. http://minastygn.blogspot.se

Lite av varje

365 saker du kan slöjda heter en av föreningen Hemslöjdens hemsidor. Där kan du hitta idéer till olika slöjdarbeten. http://www.365slojd.se

Slöjden i skogen heter en annan av hemslöjdens sidor. Där hittar du mycket om träslöjd och träd http://slojdeniskogen.se

Skolbloggar

Snapphaneskolan har en riktigt bra slöjdblogg. På deras blogg kan du hitta arbetsbeskrivningar, foton på elevarbeten och en lång länklista. http://snapphaneskolan.blogspot.se