söndag 28 december 2014

Sömnad: Att sy en T-shirt

I höst har alla sexor sytt en T-shirt. Det har varit ett roligt jobb och tröjorna blev fina med personliga tryck. En del tyckte det var svårt men det var roligt när det blev klart.

Rita mönster

Mät vilken övervidd du har. Jämför med storlekarna på mönstret.
Jämför också med plaggmåttet. Plagget är alltid lite större. En tight tröja kanske är 4 centimeter större. En vid tröja har mer rörelsevidd och kan vara 20-30 cm större.
Rita av mönsterdelarna i rätt storlek på tunt genomskinligt mönsterpapper.
På vår skola har jag gjort i ordning färdigritade mönster på tjockt papper för att det skulle gå lite fortare.

På bilden nedanför ser du mönstret till en Tshirt med ett halvt framstycke till höger, ett halvt bakstycke och en ärm.
Den som tillverkar mönster ritar ofta bara ut halva framstycket och bakstycket för att spara papper.Mönsterutläggning på tyget och tillklippning

Tag fram det tyg du vill ha. Det ska vara ett töjbart tyg. Nu är det dags att be om hjälp.
Troligtvis är bara halva framstycket och halva bakstycket utritat.

För att klippa lägger du då ditt pappersmönster mot vikt kant. Och nu börjar pusslandet för att inte slösa med tyg.
Om du syr en smal tröja i joggingtyg så kan det bli enkelt. Det tyget är extra brett och det har vikt kant åt båda håll eftersom tyget är ett rör. Om du har tur blir det enkelt. Framstycke åt ena hållet och bakstycke åt andra hållet och  ärmarna i mitten. Alla bitarna måste ligga med tygritktningspilen på mönstret åt rätt håll. Tyget ska töja sig på bredden inte på längden.

Om du syr en kortärmad T-shirt i det lite tunnare T-shirttyget så är den tygrullen inte lika bred. Då brukar jag klippa till en bit på dubbelt tyg som är lagom stor för ett helt fram- eller bak-stycke. Sen viker jag tygerna på mitten var och en för sig för att kunna lägga mönstret

Troligtvis ska du ha mudd i halsen. Jag brukar alltid vänta med att göra det till slutet när tröjan är klar. Då kan man prova tröjan och kanske göra om halsringningen lite. Klippa en större halsringning eller göra V-ringning.
Mudden måste vara i ett extra töjbart tyg. Det finns speciell muddväv men T-shirt-tyget kan också gå bra om det är tillräckligt töjbart.

När du är klar har du ett framstycke, ett bakstycke och två korta ärmar. Se nedanSy tröjan

I vår slöjdsal finns det en låda med små tröjor uppsydda steg för steg.
Läs också här och titta på bilderna. Jag har använt en gammal beskrivning som inte längre finns att köpa. Jag har klippt isär den och klistrat på kartongskivor (A4-storlek). Sen har jag fäst en halvsydd tröja på varje.

Du ska sy med en töjbar söm. Är du nybörjare så sy med den vanliga sicksacken. Är du lite mer van så sy med den töjbara bindsömmen. (Ser ut som en halv julgran med grenar åt ena hållet)
Många elever frågar mig: Ska jag sy med raksöm? Svaret nej därför att om du drar lite i tröjan så spricker raksömmen. Prova gärna.

Du börjar med att sy axelsömmarna. Tvärnåla. För att sömmen ska komma lagom långt från kanten så ska pressarfoten följa tygkanten. (Tvärnåla betyder att nålarna sitter tvärs över sömmen. Då klarar de flesta symaskiner att "kliva över knappnålen".


Nästa steg är att sy i ärmarna. Här behöver du kanske lite hjälp. Många elever tycker att det här är svårt. Titta på bilderna nedan.Men hur gör man? På sistone har vi gjort så här:
Lägg tröjan med avigsidan upp så att du ser axelsömmarna. Märk ut mitten på ärmhålet och sätt en knappnål där. Märk också ut mitten på ärmkullen. Mäta ut mitten?? Vik dubbelt så hittar du mitten. Nåla nu ihop mitten på ärmen med mitten på ärmhålet. Titta på bilden nedan.Sen nålar du ihop punkterna  längst ut på ärmhålet med punkterna längst ut på ärmen. Bilden nedanför.Sen kommer det trixiga. Enklast är att be en kompis att sträcka halva sömmen i taget medan du nålar. Då kan du se till att tygerna kommer kant i kant.

Du kan också prova mitt sätt som är att sträcka tyget genom att klämma fast det med lillfinger, ringfinger, långfinger och insidan på handen……. med båda händerna, samtidigt som pekfingrarna och tummarna hjälps åt att nåla.
Det låter komplicerat men om du ser någon göra det så kan du säkert lära dig. Bilden nedanför.
Sen ska du sy. Var försiktig så att du verkligen bara syr i de två tyglagren som du nålat ihop. Du måste lägga tyget åt vänster i symaskinen. Sen är det bra att bara sy en liten bit i taget och  kontrollera ofta att symaskinen bara syr i två lager tyg. Det är flera T-shirts som vi fått sprätta för att symaskinen har gått genom 6 lager tyg och skrynklat fram eller bakstycke på tröjan.

När jag syr en ärmsöm håller jag tyget med vänster hand bakom symaskinen och höger hand framför. Du kan prova. Här nedanför har du minitröjans ärmsöm färdigsydd.Puh. Nu var det svåra gjort. Nu blir det enklare.  Nu ska du sy ärm-sidsöm. Sträck tyget så ser du att det är inte två sömmar utan en söm som sitter ihop. Första nålen sätter du där ärm och tröja möts. Då märker du bäst om du råkat klippa fram- och bakstyckena olika långa. Tänk på att fram-och bakstycke kan vara olika breda. Det ska vara så. Klipp inte. Se nedan.


Nu ska du sy fållarna. Fållarna är det invikta tyget längst ner och längst ut på ärmarna. Vik tröjan med avigsidan utåt.
Vik upp 3 cemtimeter. Klipp gärna en 3 centimeter bred pappbit som du använder som mall. När du ska sy sömmen låter du pressarfoten följa klippkanten på tyget. Om du är nybörjare kan du använda sicksack. Annars kan du sy med dubbel overlock eller tvillingnål. Titta på bilderna nedanför.Halsmudden. Mät hur stor halsringningen är runt om. Klipp en remsa som är lite kortare. Den ska vara 6 cm bred. Sy ihop remsan till en cirkel.


Vik halsremsan dubbel. Sätt en nål vid sömmen och vid halva cirkeln runt.

Trä tröjan ut och in. Märk ut mitt fram och mitt bak på tröjan.(Det gör man enklast genom att lägga axelsömmarna mot varandra.) Sätt en nål vid mitt fram och en vid mitt bak.Nu ska du nåla halsremsan i halshålet. Nåla först sömmen på halsremsan mot mitt bak och den andra nålen mot mitt fram. Sen ber du någon att hjälpa dig genom att hålla och sträcka tyget. Då kan du lätt sätta dit resten av nålarna. Sy med zick-zack.


Nu är halsmudden fastsydd. Man kan sy en sicksack till längst ut på sömsmånen men då får man vara försiktig så att man inte töjer tyget och det blir klumpigt.


Här nedan är tröjan rättvänd


Tygtryck

Nu är det bara en sak kvar. Att göra det fina trycket.
Du kan välja att antingen skära shabloner i vanligt kopieringspapper. Jag  sprayar med ett lim på baksidan och det fäster lite lagom på tyget. Sen använder man en svamp på en pinne och svampar på färgen.

Man kan också använda omslagspapperet till kopieringspapper att skära schabloner av. Den vita insidan har ett värmekänsligt lim som gör att man kan stryka fast shablonen med strykjärn. Men se till att inget av utsidan hamnar mot tyget. Det färgar av sig. Lägg också lite silkespapper mellan schablonen och strykjärnet så att du inte får färg på strykjärnet.

Bilder finns på inlägget från 15 dec 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar