söndag 24 augusti 2014

Att sy för hand del 2: Mer broderi


Alla barn i början. Det här broderiet är broderat av en 6-åring. Det är sytt med konturlinjer och "hit och dit-stygn". Man kan sy med "hit och dit-stygn" när man är äldre också, men oftast blir man inte nöjd med sig själv då.  Men det gäller att inte vara alltför petig heller för då syr man mindre och mindre stygn och det ser gärna lite krampaktigt ut. Sy avslappnat och lita på att hjärnan styr lagom mycket. Övning ger färdighet.Här är några snabb-broderier utförda av elever på olika teman. När Narniafilmerna var nya så hade vi tema Narnia. Broderierna är utförda på ungefär 90 minuter.
Här är några broderier från Afrika. Som du ser kan man bygga upp bilder med enkla stygn och nästan bara konturer. Broderierna berättar en historia.
Broderierna är sydda av medlemmar i en förening som stöttar HIV-smittade i Mutare i Zimbabwe. Organisationen som står bakom heter FACT Family Aids Caring Trust.
Det röda bandet på ett av broderierna är en symbol för kampen mot HIV-Aids.
Här är länken: http://www.fact.org.zw/


Här nedanför kommer några av mina broderier. Det blir mest blommor och gulliga bilder. Varför?
Broderierna är sydda med plattsöm och schattersöm.Traditionellt broderi är snällt och vackert. Det skapades i en tid när människor inte hade bilder på väggarna, telefoner med kamera eller tapeter med blommor på. Med enkla medel ville man göra vackert runt omkring sig.Det här är  en bonad från 1933. I början på 1900-talet började man göra bonader med budskap. Vad vill den här bonaden säga?
Om man hittar ett roligt tyg så kan man förstärka och förändra tyget med broderi. Fortfarande snällt och gulligt

Nästa steg dramatik

Det är vackert med blommor.  Bilderna på de här broderierna hoppas jag ska ge inspiration till hur man syr stygnen.
Personligen skulle jag vilja få in mer dramatik i bilderna.
Jag tror att vi ska jobba med serier och serietecknare. Inte för att knycka bilder men för att inspireras av hur man bygger upp bilder med streck och ytor. Vi får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar