fredag 12 juli 2013

Kostar T-shirten för lite? Slöjd, samhällskunskap, teknik och matematik

Om du går till någon av sportkedjorna så kan du köpa enfärgade T-shirts jättebilligt. Hur kan de vara så billiga när det för en elev tar många lektioner att tillverka en enkel tröja?

Vi sydde skolväskor och pennskrin till en by i Gambia i november 2012. En elev och hennes familj åkte dit med Gambiagrupperna för att bland annat överlämna pengar till renoveringen av en vårdcentral i en by. Då sydde vi ganska snabbt för att vi delade upp arbetet. Några elever sydde enbart handtag och lärde sig det. Några elever sydde fast dragkedjor och blev experter på det. Några strök och blev bäst på det.
Här har du en länk till detta: www1.vasteras.se/onstaskolan/aktuellt/gambia.shtml

Matematik:
Hur stor del av priset i affären går till affären som säljer plagget?
Hur stor del går till transport?
Hur stor del går till dem som designar kläderna?
Hur stor del går till fabriken?
Hur stor del går till den som tillverkar plagget?
Hur stor är en vanlig timlön i Sverige?
Hur lång tid får det ta att tillverka en T-shirt för att textilarbetaren ska få en normal timlön?

Ekvationen går inte riktigt ihop.

Många, även vuxna tror att man tillverkar kläder med avancerade maskiner. Stoppa in en tygrulle och ut kommer färdiga tröjor. Du kanske har sett på TV hur man tillverkar kakor eller paketerar mjölk helt mekaniskt med moderna datastyrda maskiner.

Många har funderat på detta och konstruerat finurliga maskiner. Tyvärr, sanningen är att anledningen till att tröjan är så billig, är att den troligtvis tillverkas i t ex Bangladesh, Kambodja eller Kina. Det här är länder med extremt låga löner för textilarbetarna. De flesta av arbetarna är kvinnor.

I april 2013 rasade en stor textilfabrik i Bangladesh. Jag googlade på tre ord "fabrik rasade kläder" och hittade följande länk på Sveriges radio: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5517902

Jag googlade också på "HM avtal kläder" och hittade följande länk på fackföreningen Unionens tidning som heter Kollega: www.kollega.se/?c=17524

Läs, fundera och diskutera.
Hälsningar Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar