onsdag 6 februari 2013

Stickning - vad ska jag välja att sticka?

Att lära sig att sticka

Om du väljer att sticka ska du först lära dig att sticka. Sen ska du sticka en liten bit så att du känner att du kan byta varv själv och inte tappar för många maskor. Kort sagt att det fungerar.
Du som stickat förut gör likadant, dvs gör några träningsvarv med räta maskor för att känna att du inte glömt. Vi stickar för det mesta med garn som passar till stickor nr 5 för att det ska gå ganska fort att sticka.

Nu är det dags att välja arbetsuppgift

Jag visar sakerna från lätt till svårt. Alla sakerna finns i vårt klassrum.På den här bilden ser du först en grön-rosa randig bit. Den är stickad med samma garn men med olika grova stickor. Stickor 2 till 7. För att visa hur olika det kan bli med samma garn och olika grova stickor.
Sen finns det en enkel mumin som stickas med enbart räta maskor.
Armband som är stickade i tjockt lovikkagarn och sedan tovade i tvättmaskin.
Ett litet får.
Sist är det en mössa som som är tillverkad av något som skulle bli en halsduk. En halsduk är väldigt många maskor.De här sockarna ser ganska enkla ut att göra men elever som gjort dem tyckte att det var svårt att sticka alla rutorna lika stora så att de blev kvadratiska.Här finns några bra saker i enbart räta maskor: Muddar med eller utan instickade pärlor.
Samt två nya bra  mönster. En halvvante i glada färger och en jätteskön vante i lovikkagarn.Om man stickar mössa så kan man sticka med rundsticka. Då blir ytan på mössan slät. Det kallas slätstickad. (Såvida man inte krånglar till det med mönster som på de båda mössorna här)Nu kommer det lite svårare saker. Fortfarande bara räta maskor, men nu måste du sticka med 5 stickor.Här är de svåraste sakerna. Här behöver du även lära dig aviga maskor och kunna växla mellan aviga och räta.
Vantar med olika slags mönsterstickning.
Och svårast av allt raggsockar. Men inte omöjligt. Det är flera som stickat sockar. Som du ser har jag bytt färg på garnet för att visa de olika delarna på sockan.
Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar