lördag 26 januari 2013

Nytt arbetsområde för år 6 från vecka 6: Tygtryck och symaskinen

Trycka ett tyg och sy en necessär eller påse 

I det här arbetsområdet ska du tillverka en stämpel och trycka ett tyg som du sen använder till att sy  en påse eller necessär
När hela arbetsområdet är klart får du välja ett helt eget projekt. (Lagom svårt) Jag hoppas att du kommer att ha ganska många veckor kvar på terminen när du är klar så att du hinner hitta på något alldeles eget personligt projekt.

Tygtryck

Tygtryck kan göras på många olika sätt. Vi gör stämpeltryck för att ni ska kunna använda inte bara er egen stämpel utan använda varandras stämplar och de stämplar som är sparade från flera år.

Skissa först på papper hur din stämpel ska se ut. Tänk redan nu på att bokstäver ska vara spegelvända.
Klipp ut din figur i läder. Man kan rita först med bläckpenna eller klippa på fri hand. Jag valde att göra en fjäder.


Limma fast biten på en träbit. Den blanka sidan på lädret limmas mot träbiten.Nu är det dags att provtrycka på en liten bit tyg. Har du allt framme? Glöm inte plasten på bordet och förklädet.
Läraren häller upp färgen på en tallrik eller ett tråg.Måla på stämpeln och tryck sen på tygbiten. Prova flera gånger. Stämplarna av läder blir bara bättre ju mer man använder dem.

Om du vill byta färg gör du ren penseln i vatten och torkar den noga på papper. Det får inte komma ner vatten i tryckfärgen för då sprider sig färgen ungefär som när du på bildlektionen målar vått i vått.
Tänk också på att tryckfärgen går igenom tyget. Flytta inte på en tygbit. Men om du måste göra det så torka noga av plasten under tyget med lite hushållspapper.

Sen trycker du på en större bit tyg som du får av mig. Du får välja färg. Du använder din egen stämpel och andra stämplar som du väljer.
Tygbiten får torka till nästa gång. Stämpeln torkar du av noga med hushållspapper.

Stryk biten med silkespapper mellan tyget och strykjärnet. Det här härdar färgen.
Bestäm dig för om du vill sy en påse (enkel uppgift) eller necessär (svårare).Här är lite exempel på provtryck med vanliga symboler. Vad säger symbolerna dig? Diskutera.Att sy en necessär: bildserien är gjord med köpta färdigtryckta tyger
Nu behöver du först en tygbit till som är lika stor som den du tryckte eftersom necessären ska vara fodrad. Du behöver också en dragkedja som säkras i båda ändarna. Men den kan du hämta senare.Lägg de bitarna med räta mot räta. Rita en centimeterbred rektangel med blyerts. På de sydda exemplen slutar rutan 2 centimeter från kanten men det är bättre att sluta rutan 3 cm från kanten.Sy FÖRST runt rektangeln.

Klipp SEDAN upp i mitten på rektangeln. Titta noga hur det är klippt. Använd sprätten i hörnen.Vänd och stryk.Hämta en dragkedja hos mig. Säkra dragkedjan genom att sy stopp i båda ändarna. Använd symaskinen.

Sy fast en dragkedja i hålet. Här bestämmer du vilket som ska vara utsida och vilket som ska vara insida dvs foder på necessären.


Klipp jämnt längs ytterkanten på tygstyckena så att de är lika stora. Sicksacka ihop kanterna.Vik necessären dubbel med utsidan inåt. Sy ihop. Tänk på att dragkedjan ska vara lite öppen. Vänd ut utsidan och nu är du färdig. Klipp trådar och stryk den kanske en gång till.

Att sy en påse. Här kommer det också att bli en bildserie

Du bestämmer måtten på påsen.

Sicksacka ytterkanten på tyget.

Vik tyget med avigsidan utåt och sy sidorna med raksöm. Inte ända upp. Stanna ca 8 cm från överkanten.

Vik isär tyget i överkanten. Stryk. Sy en söm.

Vik ner överkanten och sy en raksöm.

Tvinna en snodd och trä i den med hjälp av en trädnål som ser ut så här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar