torsdag 3 januari 2013

Att klippa är väl ingen konst?

Att klippa

Att klippa är en konst som vi glömt att vi lärt oss. Hjärnan styr våra händer så att saxen får alldeles rätt vinkel för att tyget ska klippas av i stället för att tyget ska fastna i saxen. Eller kanske inte... ibland blir det lite trassligt. Allt behöver man öva på och ibland kan det löna sig att byta sax.

Högerhänta och vänsterhänta saxar

Här ser du några saxar. Vilken sax är gjord för vänsterhänta?
Alldeles rätt. Den röda längst till vänster. Man kan se det på att metallskären är spegelvända. Det finns också enklare vänsterhänta saxar där bara plasthandtagen är anpassade till en vänsterhänt men de har samma skär som på en högerhänt sax.

Att klippa i papper och plåt

När du klipper ut små figurer i papper har du stor användning för en högerhänt sax om du är högerhänt och en äkta vänsterhänt sax om du är vänsterhänt. Jag ska förklara: På nästa bild klipper jag med höger hand och en högerhänt sax ut bokstaven B. För en högerhänt är det naturligt att klippa moturs dvs hela tiden svänga lite åt vänster.Om du är vänsterhänt och med en högerhänt sax försöker klippa medurs dvs svänga höger så skymmer saxen din fina klipplinje. Därför är det då bättre att göra som alla högerhänta dvs svänga moturs. I stället för att hålla med höger hand på det du klipper ut, så får höger hand hålla i det du klipper bort. Testa så förstår du.


Nu vet du hur du ska göra om du är vänsterhänt och inte har någon vänsterhänt sax.

Här nedan har du två plåtsaxar. De är spegelvända. De kan användas av både högerhänta och vänsterhänta. Anledningen till att man köper två är att den ena svänger bättre moturs (åt vänster) och den andra medurs (åt höger).Tygsaxar och papperssaxar och avbitartänger till ståltråd

De bästa saxarna i slöjdsalen markerar jag med röda eller gula band eller snören. De är tygsaxar. Var rädd om dem. Klipp bara tyg och tråd och garn med dem. Var försiktig så du inte oavsiktligt klipper i en knappnål. Det är rena döden för en sax.Övriga saxar får du klippa papper, kartong och plast med. Om du ska klippa av en bit ståltråd måste du använda en avbitartång. Det finns en verktygslåda med trä- och metall-verktyg.

Att klippa i tyg

När man klipper i tyg så känner man skillnad på bra och dåliga saxar. Därför är det bra att ta en liten tygbit från lapplådorna och provklippa så man har en bra sax.

Sen lägger du ut tyget plant. Om det vill flyga iväg så lägg på en tyngd så det ligger still. Ha den stora öglan neråt på saxen och tummen i den lilla öglan. Låt spetsen på saxen vila mot bordet. Klipp med långa tag. Håll gärna med en andra handen i tyget för att sträcka tyget lite om det behövs.

Om man är ovan att klippa i tyg kan det hända att saxen inte vill klippa. Tyget viker sig bara. Prova då med att växelvis vicka på handen lite lite åt höger och vänster för att hitta exakt rätt vinkel där saxen klipper. Titta på bilderna. Jag har överdrivit klippvinkeln för att du ska förstå vad jag menar.
Även om man har fått en bra sax så kan det hända att det inte blir rakt. Det ser hackigt ut. Ta fram lite tyg från lapplådan och träna på. Du behöver säkert bara lite träning.

Lycka till från KarinInga kommentarer:

Skicka en kommentar